دکتر قدرت احمدیان:

بایدن با میراث ترامپ چگونه برخورد خواهد کرد

دکتر قدرت احمدیان عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه رازی در نشست مجازی انتخابات امریکا و تاثیر آن بر ایران که با حضور دکتر دل انگیزان رئیس دانشکده علوم اجتماعی، اقتصاد و کارآفرینی و دکتر شهرام فتاحی عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه که شامگاه 10 آبان ماه 1399برگزار شد. به تشریح انتخابات امریکا و تاثیر آن بر ایران پرداخت و به چگونگی برخورد بایدن با میراث ترامپ تحلیل‌هایی ارائه کرد که به شرح ذیل می باشد.

بایدن و میراث ترامپ

اکنون پیروزی جو بایدن از نظر تعداد آرا الکترال تقریبا قطعیت پیدا کرده است. ممکن است مدتی مجادلات قضایی طول بکشد، لیکن با احتمال قریب به یقین بایدن را باید چهل و ششمین رئیس جمهوری ایالات متحده قلمداد کرد. پرسش اصلی آن است که بایدن با میراث ترامپ چگونه برخورد خواهد کرد؟ مساله پیچیده است. در حوزه های مختلف می‌توان مباحث متعددی را مطرح نمود. اما در این مجال مایلم به مواجهه بایدن با میراث ترامپ در باب ایران و برجام اشاره کنم. مفروض آن است که سیاست عرضه قدرت و منافع است. به قول نیکلو ماکیاولی پایه گذار سیاست در دوران مدرن در کتاب" شهریار" سیاست در "خلا اخلاقی و حقوقی " دنبال می شود. به‌عبارتی سیاست بین الملل بر اصول اخلاقی و حقوق بین الملل انتظام نمی یابد. این مساله در خصوص تمام کشورها به‌ویژه ایالات متحده صادق است. کما اینکه در این کشور دمکراسی خواهی، حقوق بشر، عدالت جهانی و مولفه‌های از این دست همواره ابزاری در خدمت امنیت، قدرت و منافع آمریکا بوده است. اگر این مفروض مهم روابط بین الملل را بپذیریم آنگاه به سادگی در خواهیم یافت که جو بایدن سیاست خارجی خود را در خصوص ایران و برجام کاملا بر دستاوردهای دولت ترامپ متمرکز خواهد نمود. از این روی بایدن و تیم او در سیاست خارجی اش خروج آمریکا از برجام و تحریم های ایالات متحده در دولت ترامپ را حفظ خواهد کرد و با حفظ این میراث سعی در مذاکره با جمهوری اسلامی ایران خواهد داشت. به‌عبارتی بایدن با ورود به کاخ سفید، میراثی که ترامپ در مساله ایران بدست آورده است را روی میز مذاکره قرار خواهد داد و آنگاه از ایران خواهد خواست در خصوص سایر موارد مورد منازعه دو کشور گفتگو کنند. از نظر حقیر بهره گیری از نتایج سیاست خارجی ترامپ در پرونده ایران به‌عنوان یک ابزار برای کسب امتیازات بیشتر در مذاکرات احتمالی آینده با ایران یک مساله بدیهی و روشن است. خوش بینی عامه ایرانیان نسبت به پیروزی بایدن را باید محصول سادگی قلمداد کرد و یقینا متولیان سیاست خارجی در کشور می دانند با گذار از جو نشاط آور خروج ترامپ از کاخ سفید مسائل و مشکلات جدی در مواجهه و مذاکره با بایدن و تیم سیاست خارجی او خواهند داشت.

شناسه : 970044